av Leif Roald Aslaksen
25.01.2011
I februar 1940 begynte jeg på et sløydkurs
som varte i 6 uker. Der laget jeg en
kjøkkenbenk, 1 spisebord, 1 rullepresse,
3 taburettkrakker og forskjellige småting.
Siden rodde jeg i Høivik, men sluttet den
9. april 1940. Da begynte krigen Tyskland-
Norge, og vi måtte bøye oss for overmakten
og ble okkupert. Krigen fortsatte nordover
til den 7. juni 1940. Da måtte vi kapitulere
og gi oss helt under fiendens vold. Kongen
og regjeringen flyttet til England og fortsatte
krigen derfra.
Jeg rodde siden igjen noen uker.
Om høsten var jeg en tur i Øksfjord. Der solgte jeg en del av fisken som vi hadde hengt, og som nå var tørr. Det var en skøyte fra Kviby som førte oss dit. Det året rodde jeg i lag med min onkel, Anton Aslaksen. Fortjenesten ble på ca 150 kr på hver, for våren og sommeren. I tillegg tjente vi det vi selv brukte av fisk hjemme og der vi rodde.
Siden var jeg med på å mure en skorsteinspipe hos Karl Pedersen, som da hadde fått bygget seg en gård i Rafsbotn. Jeg hadde forresten vært med på å støpe en grunnmur til ungdomshuset på stedet, da jeg var 15-16 år. Og siden hadde jeg støpt kjeller og grunnmur til Edvin Andersen. Det gjorde jeg alene, da var jeg ca 18 år. I 1939 støpte jeg noen dager hos Martin Uglebakken, på en kjellermur til et fjøs han skulle få satt opp.
Jeg tok meg vegarbeid i oktober 1940 og som varte til jul. Det var vedlikehold av vegen Transfarelv - Rafsbotn. Det ble mest laget ”møteplasser”, for vegen var jo smal og trafikken stor. Den tyske vernemakt (Deutsche Werhmacht) brukte denne vegen for å føre forsyninger til Finland, som da var vennskapelig innstilt med Tyskland.
"...den tredie Dag kom vi til Rafsbotten, inderst ved Altenfjord, et af de skjønneste Distrikter i Finmarken." (Stockfleth, 1841)
Leif R. Aslaksen. Eier: Frank Olsen.
Leif R. Aslaksen