av Leif Roald Aslaksen
14.01.2012
Reisetillatelse til Veidnesklubben
24. oktober fikk jeg Rolf Aslaksen til å kjøre meg til Elvebakken for kr. 10,-. Jeg tok inn hos Karl Kivijärvi.
25. oktober gikk jeg til lensmannen og fikk meg reisetillatelse til Veidnesklubben. Jeg meldte adresseforandring på postkontoret og flyttemelding til Forsyningsnemda. Deretter gikk jeg på d/s ekspedisjonen og hørte når båten skulle gå og gikk så tilbake til Elvebakken fra Bukta.
Kl. 12 startet jeg med pakningen på ryggen og rakk så vidt m/k «Heimdal II» som skulle til Hammerfest med last og post.
Fredag 26. oktober kl. 20 la den til kaia i Hammerfest ved siden av d/s «Lyngen», som gikk i hurtigrute østover. Jeg gikk derfor om bord der og la meg.
Lørdag 27. oktober kl. 6 gikk den derfra og passerte Honningsvåg kl. 15. Noen passasjerer var på land og kjøpte seg brød i kirka, hvor det var bakeri og losjihus for reisende.
Kl. 20 kom båten til Kjøllefjord hvor jeg gikk på land og tok losji hos Johan Gustavsen og Amanda. De bodde i en brakke hvor det var 10 familierom.
Søndag 28. oktober reiste jeg med m/s «Alken» inn Laksefjord. Båten lå stille om natten i Friarfjord.
Mandag 29. oktober fortsatte den derfra. Ved middagstiden rodde vi på land i Veidnesklubben. Også her var alt avsvidd og ødelagt av tyskerne. Kr. Mathisen og Petter Sørensen hadde fått seg hver sine brakker til beboelseshus. De andre familiene bodde i gammer. Oskar Mikkelsen, som før hadde bodd i Kjæs, var flyttet til Veidnes. Han hentet familien sin og kom med m/s «Alken» samtidig som jeg.
På jobb hos Kr. Mathisen
Torsdag 1. november begynte jeg hos Kr. Mathisen med en lønn av kr. 150,- pr. mnd. Det første var å hjelpe Robert Lauritsen med en brønn nær brakka. Vannet måtte jo hentes fra elva 5-600 meter fra brakka, og det voldte ikke så lite besvær de dagene det var ruskevær.
Dagene gikk med arbeid på butikken eller med ekspedisjon av lokalbåten, eller postskøyta som den ble kalt for. Ofte var dette svært slitsomt fordi det ikke var kai og fordi varene måtte bæres på ryggen fra robåten til lagret.
Kr. Mathisen bodde som før nevnt i en brakke, dvs. ett rom hvor vi sov, spiste osv. Butikken hadde han i en annen brakke og lageret i en tredje. Avstanden mellom hver brakke var ca. 50 meter og lå ca. 20 - 50 meter fra fjæra. Han hadde dessuten en fjøsgamme og badstugamme ikke langt fra brakkene.
"...den tredie Dag kom vi til Rafsbotten, inderst ved Altenfjord, et af de skjønneste Distrikter i Finmarken." (Stockfleth, 1841)
Leif R. Aslaksen (1919 - 1984)