av Leif Roald Aslaksen
21.05.2011
Mye ugressluking
Mandag 16. juli tok vi opp 850 kg kål og så luket vi brennesle i purre, løk og selleriåkeren. De røde morellene ble høstet.
Tirsdag 17. juli luket vi resten i selleriåkeren og fortsatte i rødbetene, som vi ble ferdige med. Jeg fikk min 3-måneders-lønn, kr. 330,-. Daniel hadde skadet armen og ble sykemeldt.
Onsdag 18. juli kjørte jeg inn høy på Øvre Torsrød og luket i tobakksåkeren.
Jeg sa opp jobben.
Torsdag 19. juli luket vi mellestokk (ugress) i kålåkeren og kjørte det til fòr for kuene. Vi smakte i dag de nygrodde tidligpoteter.
Fredag 20. juli tok vi opp 200 kg kål og luket resten av kålåkeren. Camilla og Ragnhild luket i persillen.
Forskjellig arbeid på åkrene
Lørdag 21. juli kjørte jeg ut kunstig gjødsel på enga som var slått. Blandingen var 2 deler saltpeter 1 ½ del kalk. Det kom en regnskur mens jeg holdt på, og jeg ble våt.
Søndag 22. juli regn og overskyet. Jeg hadde vakt i stall og drivhusa. Det ble brust vann over slangeagurkene, da de skal ha det meget fuktig. Jeg sov den tiden jeg hadde fri.
Mandag 23. juli, pent vær. Sjønøst tok ferie. Vi ryddet opp i kålåkeren, tok den største og peneste sommerkålen til salgsvare, de små og de som var sprukne tok vi til kufor. Det kunne nok ha blitt enda en del salgsvare om bonden hadde latt de små stå enda en tid, men han skulle så havre på stykket, derfor ville han ha det rent. Camilla reiste på ferie til Nissedal i Telemark.
Tirsdag 24. juli, sol og vind. Om morgenen slo jeg brennesle i åkeren vi hadde ryddet. Bonden kjørte sammen med sleperiva alt som var slått, og kuene fikk det til fòr. Før middag pløyde jeg, og Erling fortsatte med det siden. Bonden kjørte melka i dag og likeså et lass med tomater, agurker og kål til Stavern. Jeg kjørte hestetrakka mellom radene i rødbeteåkeren i ettermiddag.
Onsdag 25. juli, sol og vind. Jeg havret den pløyde åkeren og kjørte 22 lass jord på grøftekanten, til dekning av en lukket grøft ved husene. Erling var også med og kjørte med den nervøse og redde Hilda, som var 8 år gammel. Bonden sådde ut kunstgjødsel og havre på stykket.
Torsdag 26. juli, sol og vind. Jeg og Daniel slo et stykke i havreåkeren og kjørte det i siloen. Det var 9 lass. Til erstatning for sprøytevæske bruktes vann. Det var selvfølgelig ikke bra for en stor del var råtnet året før. Om ettermiddagen luket vi tistel og melkestokk fra potetåkeren ved Anker Anvik. Familien på Torsrød var ute og badet ved Jorde. Fullmånen var rød i kveld og stod mot sør kl. 23 da vi la oss. Mørkt fra kl. 23 til kl. 3-4.
Fredag 27. juli, overskyet oppholdsvær. Om morgenen luket Daniel og jeg i potetåkeren og litt i en kålåker. Om ettermiddagen slo vi ned potetgress, mens Erling kjørte det til kuene. Litt før kl. 18 gjorde vi en jordhaug som skulle være komposthaug. Daniel skulle kjøre WC-gjødsel fra Stavern opp i det. Han fikk kr. 5,- fra eieren for lasset for å tømme WC-en deres. De gule moreller ble høstet i dag.
Potetopptaking
Lørdag 28. juli, overskyet oppholdsvær. Vi tok opp tidlig poteter, det vil si de var ikke tidlige i år, en frostnatt i vår hadde tatt riset, og dermed satt veksttiden tilbake. Før om årene hadde de tatt opp 2-3 uker før. Bonden kjørte opptakeren og vi andre plukket og rotet etter som han kjørte. Torbjørn Hansen var også med og plukket. De andre var: Daniel, Erling, Kari, Mary, Ragnhild og jeg. Kl. 14 reiste Erling hjem på ferie som han omsider fikk tigget seg av bonden.
Søndag 29. juli, olsokaften, pent vær med sol og solgangsvind. Jeg var en tur i Skråkvika og badet. Om kvelden var det fest på kronprinstomten i Stavern. Loddsalg og grammofonmusikk gjennom høyttaler. Dans. Kl. 23 ble bålet tent og så var det rakettutskyting fra Soldaterhjemmet. Fakkeltoget ble utsatt til lørdag da det var for sterk vind.
Mandag 30. juli. Daniel, bonden og jeg sorterte poteter med maskin. Det ble sortert 2 400 kg salgsvare (store), 700 settepoteter og 700 kg små, som skulle brukes til grisen. På alt dette brukte vi 3 timer. Maskinen skilte potetene i tre deler (sorter). De to minste slag gikk gjennom rister og hadde hver sine avløp. De store rant over rista. Daniel måket, jeg sveivet maskinen og ved hjelp av en eksenter beveget ristene seg. Ristene stod på skrå. Bonden plukket de råtne og annet fra rista. De største potetene fylte vi i papirsekker à 50 kg. Settepotetene og de små gikk i hver sine kasser. Deretter tok vi opp poteter i åkeren.
Tirsdag 31. juli, pent vær med sol og vind. Jeg slo potetgress og lesset på til Daniel, som kjørte en del av det til kuene. Han og Frostli (far til fruen) tok ned tråden av hesjene og rullet det opp. Tidlig om morgenen hadde Hans Anker og Tor Anvik kjørt med potetlasset til Drammen. De kjørte med bil, og det var over 10 mil en veg. De kom sent tilbake.
Bondens redskaper
Jeg nevner bondens redskaper: 5 kassekjerrer, 1 kjøkkenvogn, 1 melkevogn, 1 luksusvogn (de tre var 4 hjuls), 3 ploger, 2 fjærharver, 1 ugressharv, 1 stålharv, 1 piggharv, 1 såmaskin, 1 gjødselsåmaskin (spreder), 1 tromle (rull), 1 hestehakke, 1 potetopptaker, 1 slåmaskin, 1 sleperive, 2 høyvogner, 1 gjødselbrigg, 1 dobbelplog, 1 tømmervogn, 5 sleder, 2 styrsleder, 1 potetsorteringsmaskin, 1 treskemaskin, 1 jordpottemaskin, 1 laste- og 1 drosjebil.
Oppsigelsestiden min gikk ut, og jeg flyttet til hytta hvor far og mor bodde.
"...den tredie Dag kom vi til Rafsbotten, inderst ved Altenfjord, et af de skjønneste Distrikter i Finmarken." (Stockfleth, 1841)
Leif R. Aslaksen (1919 - 1984)